Veelgestelde vragen

Hoe snel verlies ik gewicht?

Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats van uw eetpatroon na de operatie. In de tweede plaats van uw hoeveelheid extra beweging. Maar ook zaken als uw leeftijd en het eetpatroon dat u voor de operatie had spelen mee. Bovendien kunnen medicijnen uw gewicht beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld medicatie voor diabetes. Het is verstandig om rustig gewicht te verliezen. U heeft alle tijd!

Gemiddeld Gewichtsverlies:
Gastric Sleeve 25-30 % van totale gewicht
Gastric Bypass 35-40% van totale gewicht

top

Wat gebeurt er met mijn huid als ik afval?

Ook dit verschilt per persoon en kan bijvoorbeeld te maken hebben met uw leeftijd. Niet iedereen heeft te maken met een overschot aan huid nadat hij of zij is afgevallen. Tips om gezondheid en flexibiliteit van uw huid te versterken zijn bijvoorbeeld:

  • multivitamines gebruiken
  • veel water drinken om afvalstoffen te verwijderen
  • extra bewegen om spieren te versterken en doorbloeding te bevorderen
  • bodylotion gebruiken
  • niet roken

Als u daadwerkelijk klachten krijgt van overtollige huid is het raadzaam uw arts te bezoeken. Een operatieve ingreep, zoals bijvoorbeeld een buikwandcorrectie, kan pas plaatsvinden als u gestopt bent met afvallen en enige tijd een stabiel gewicht heeft. We willen u erop wijzen dat niet iedere zorgverzekeraar deze ingreep vergoedt en dat u een medische indicatie nodig heeft van een specialist.

top

Ik heb nog steeds last van mijn schouders na de ingreep. Is dit normaal?

Bij sommige mensen houden de klachten van pijn in de schouders langer aan. Dit heeft te maken met het gas dat tijdens de operatie in uw buik is geblazen. Deze klachten verdwijnen vanzelf. Als u langer dan 3 maanden last heeft van deze klacht, raden we u aan uw huisarts te bezoeken. 

top

Hoe lang moet ik na de operatie uittrekken om te herstellen?

Gemiddeld duurt het ongeveer 3 tot 6 weken voordat u goed hersteld bent van de operatie. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is en realiseer u dat u te maken heeft met een buikoperatie waarbij u onder volledige narcose bent geweest.

top

Waarom is het nazorgprogramma belangrijk en verplicht?

U verandert niet als persoon na de operatie en u houdt dezelfde gewoontes en dezelfde manier van leven. Uw lichaam is echter wel veranderd en daar moet u uw gedrag op aanpassen. Om ervoor te zorgen dat u weet wat verstandig eten en leven is en om oude gewoontes af te leren, krijgt u begeleiding van een diëtist, fysiotherapeut en indien nodig van een medisch psycholoog. Met goede begeleiding verliezen mensen meer gewicht en worden complicaties voorkomen.

top

Kan ik zwanger worden en borstvoeding geven na de operatie?

We raden het af om het eerste jaar na de operatie zwanger te worden. Afvallen vraagt al veel energie van uw lichaam. Na dat jaar is zwanger worden goed mogelijk. Het is verstandig om met een diëtist te bekijken of uw voeding compleet is. Daarnaast dient u speciale vitaminepreparaten voor zwangeren te gaan gebruiken. Ook het geven van borstvoeding is goed mogelijk na de operatie. Indien u een maagband heeft, wordt de band zodra u zwanger bent leeggehaald. Zo kunt u meer voeding gebruiken en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

top

Werkt de anticonceptiepil na de operatie nog?

Bij de sleeve werkt de anticonceptiepil afdoende. Bij de gastric bypass kan het zijn dat de anticonceptiepil niet meer volledig wordt opgenomen. Wij raden u dan ook aan om contact op te nemen met uw gynaecoloog of huisarts voor overleg. Een spiraaltje of prikpil zijn in dit geval de veiligste oplossingen om zwangerschap te voorkomen.

top

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Obesitas Centrum Máxima
(040) 888 85 52

Online afspraak maken
Afsprakenformulier bariatrie

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

Behandelteam