vrijdag 5 september 2014 Wist je dit over overgewicht?

Wat is overgewicht?
Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed voor je is. Met een gezond gewicht voel je je fijner, fitter en loop je bovendien een veel kleiner risico op ziekten. Het is verstandig om af te vallen.

 
Obesitas MMC Eindhoven Veldhoven
 

Heb ik overgewicht?
Er zijn twee manieren om te berekenen of je overgewicht hebt:

  • De BMI (Body Mass Index) is een getal dat aangeeft of je gewicht past bij je lengte en leeftijd. We spreken van overgewicht bij een BMI boven 25. Bereken uw BMI hier.
  • De buikomvang is een goede maatstaaf voor de hoeveelheid lichaamsvet. Vrouwen mogen een buikomvang van maximaal 80 cm hebben, mannen van 94 cm.

Overgewicht of obesitas?
Er worden verschillende termen gebruikt als het gaat om overgewicht. Deze worden nog wel eens door elkaar genoemd. Weet jij het verschil?

Overgewicht betekent eenvoudigweg dat je te zwaar bent voor je lengte.
Obesitas is een ernstigere vorm van overgewicht, waarbij sprake is van gezondheidsrisico’s. Je kunt bijvoorbeeld lichamelijke klachten ervaren door het extra gewicht.
Morbide obesitas is extreem overgewicht. Hierbij loop je direct risico op lichamelijke aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes en gewrichtsproblemen.
Bariatrie is de tak binnen de gezondheidszorg waarbinnen (morbide) obesitas behandeld wordt, bijvoorbeeld door een maagverkleinende operatie.

Zijn er gevolgen?
Overgewicht kent veel gevolgen, lees hierover meer in ons artikel 5 gevolgen van extreem overgewicht. Met een gezond gewicht heb je aanzienlijk minder kans op lichamelijke klachten.

Wat kan ik doen?
Kamp jij met ernstig overgewicht? Om af te vallen zul je je levensstijl moeten aanpassen; gezonder eten en meer bewegen. Dit lukt vaak niet alleen. De huisarts kan je in dat geval doorverwijzen naar een diëtist of een medisch specialist in MMC. Obesitas Centrum Máxima helpt je om terug op een gezond gewicht te komen.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Obesitas Centrum Máxima
(040) 888 85 52

Online afspraak maken
Afsprakenformulier bariatrie

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

Behandelteam