maandag 4 januari 2016 Tweede maagverkleining bij onvoldoende gewichtverlies

Effect maagband na gastric bypass blijkt kleiner dan gedacht

Van alle patiënten die een gastric bypass ondergaan lukt het een deel niet om voldoende of blijvend af te vallen. Een tweede operatie voor het plaatsen van een maagband behoort dan tot de mogelijkheden. Martine Uittenbogaart, arts-onderzoeker bariatrische chirurgie in MMC, onderzocht de effectiviteit en veiligheid van deze heringreep, ofwel ‘secundaire banding’. Hieruit blijkt dat patiënten inderdaad meer gewicht verliezen, maar slechts in beperkte mate.

 

 

Maagband obesitas centrum Máxima Eindhoven
 

De gastric bypass is de veiligste en wereldwijd meest uitgevoerde maagverkleining. Maar een deel van de patiënten die de operatie ondergaat verliest niet voldoende gewicht, of komt juist opnieuw aan. Dit houdt in dat er minder dan vijftig procent van het overgewicht verloren wordt, of iemand opnieuw aankomt na eerder succesvol gewichtsverlies. De oorzaak hiervan is divers: van ontrouw zijn aan dieetvoorschriften tot psychologische aandoeningen, zoals eetstoornissen en depressie. Daarnaast kunnen ook anatomische veranderingen na de operatie reden zijn.

 

Heringreep
De chirurgen van Obesitas Centrum Máxima zien regelmatig patiënten waarbij een maagverkleining niet (direct) het gewenste resultaat geeft. Samen met de diëtisten, psychologen en fysiotherapeuten wordt onderzocht wat hiervoor de oorzaak is en welke behandeling daar het beste bij past. Hierop volgt een intensief begeleidingstraject. Bij een geselecteerde groep patiënten is nu onderzocht wat het effect is van een tweede ingreep, namelijk een maagband na een gastric bypass. De maagband werkt als een externe begrenzer en kan door aanpassingen de maagontlediging beïnvloeden.

 

Onderzoeksresultaten
Uit het onderzoek blijkt dat secundaire banding inderdaad zorgt voor extra gewichtsverlies, maar slechts in beperkte mate. De complicaties en daardoor benodigde reoperaties maken de operatiemethode op dit moment niet geschikt om aan te bieden aan alle patiënten met onsuccesvol gewichtsverlies.

 

Onderzoek naar obesitas

Dit onderzoek zal op korte termijn leiden tot verder onderzoek naar obesitas en daaraan gerelateerde aandoeningen. Máxima Medisch Centrum verricht niet alleen klinische studies zoals deze, maar werkt in samenwerking met de Universiteit Maastricht ook aan basaal wetenschappelijke studies om de oorzaak van obesitas beter te begrijpen en te behandelen.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Obesitas Centrum Máxima
(040) 888 85 52

Online afspraak maken
Afsprakenformulier bariatrie

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

Behandelteam