donderdag 21 augustus 2014 Totaalaanpak tegen de kilo's

Een maagverkleining en je bent voorgoed van je overtollige kilo’s verlost. Was het maar zo eenvoudig. Een succesvolle strijd tegen obesitas begint met gezond eten en veel bewegen. Dit alles onder intensieve begeleiding van professionals.

Totaalaanpak-kilo's-overgewicht-obesitas-bariatrisch-centrum-mmc-eindhoven

  
De helft van de Nederlandse bevolking is te zwaar en ruim één op de tien mensen kampt met ernstig overgewicht. Die cijfers zijn verontrustend, zeker als je denkt aan de vele gezondheidsrisico’s van overgewicht: hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, gewrichtspijnen en slaapapneu.
  
In Obesitas Centrum Máxima werken chirurg, diëtist, psycholoog en fysiotherapeut samen om het overgewicht te behandelen. Jaarlijks worden hier achthonderd nieuwe patiënten ontvangen, waarvan er ongeveer vijfhonderd een maagverkleinende operatie krijgen. Zij worden na de operatie nog vijf jaar lang begeleid.

Screening

Niet iedereen komt in aanmerking voor een maagverkleining”, vertelt Arijan Luijten, bariatrisch chirurg. “Een operatie onder narcose moet medisch verantwoord zijn. Bovendien dient er sprake te zijn van extreme zwaarlijvigheid en moet de patiënt al eerder onder professionele begeleiding serieuze dieetpogingen hebben ondernomen.”

Begeleiding

In de weken voor de operatie ligt de focus op een verandering in het gedrag. De meeste patiënten met obesitas zijn zich er nauwelijks van bewust hoeveel ze eten. “Ze eten bijvoorbeeld uit gewoonte, of om hun verdriet te verwerken. Daarbij bewegen zij niet”, zegt diëtist Cathrin van Erven. “Belangrijke tips: eet kleinere porties verdeeld over de dag, kauw goed, drink niet tijdens het eten en gebruik vitaminetabletten.”

Levensreddende operaties

Het zijn levensreddende trajecten, benadrukt dokter Luijten. “Gevaarlijke aandoeningen zoals hoge bloeddruk en suikerziekte verdwijnen in de meeste gevallen zodra je een gezond gewicht hebt bereikt. Je kunt mensen dus werkelijk genezen: door een maagverkleining én een nieuwe, gezonde levensstijl.”

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Obesitas Centrum Máxima
(040) 888 85 52

Online afspraak maken
Afsprakenformulier bariatrie

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

Behandelteam