vrijdag 29 augustus 2014 5 gevolgen van extreem overgewicht

Overgewicht heeft vele gevolgen, van kwaad tot erger. Er wordt van overgewicht of obesitas gesproken bij een BMI (Body Mass Index) van boven 25. Een BMI boven 40 (morbide obesitas) gaat gepaard met ernstige gezondheidsrisico’s.

Overgewicht MMC Eindhoven

1. Lichamelijke aandoeningen. Denk aan diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, slaapapneu (ademstilstand tijdens de slaap), gewrichtspijn, rugpijn en galstenen.

2. Onvruchtbaarheid. Te extreme zwaarlijvigheid heeft als gevolg dat het lichaam niet langer vruchtbaar is, kinderen krijgen is op dat moment niet mogelijk. Gelukkig kán het lichaam herstellen wanneer je het gewicht weer verliest.

3. Psychologische en sociale problemen. Het overgewicht zorgt vaak voor schaamte voor het lichaam. Mensen blijven thuis door de beperkte bewegingsvrijheid en trekken zich terug.

4. Bepaalde soorten kanker. Het is bewezen dat overgewicht de kans op met name dikkedarmkanker, baarmoederkanker en nierkanker beïnvloedt.

5. Indirecte gevolgen. Overgewicht is verantwoordelijk voor een kleine 10% van de totale ziektelast, 5,8% van het aantal verloren levensjaren, 1,2 miljard euro aan zorgkosten en 2 miljard euro aan directe maatschappelijke kosten (gegevens: CBS).

In de meest ernstige gevallen kan extreem overgewicht zelfs fataal zijn. Obesitas Centrum Máxima (obesitas wordt ook wel bariatrie genoemd) helpt patiënten om weer op een gezond gewicht te komen door een chirurgische ingreep. 

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Obesitas Centrum Máxima
(040) 888 85 52

Online afspraak maken
Afsprakenformulier bariatrie

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

Behandelteam