Uitsnijding van de maag – gastric sleeve

Een laparoscopische sleeve-resectie, de zogenaamde gastric sleeve, is een ingreep die de hoeveelheid voedsel die u kunt innemen vermindert. Deze maagverkleining wordt in MMC meestal toegepast bij zeer extreem overgewicht (BMI > 60) als eerste stap om gewicht te verliezen. Als tweede stap wordt dan een gastric bypass aangelegd. Deze ingreep wordt sinds enige jaren ook gebruikt als alternatief voor de laparoscopische maagband bij mensen met een BMI tussen de 30 en 45.

De operatie

De chirurg maakt een buis van de maag door een groot gedeelte van de maag af te halen, de buitenbocht van de maag wordt verwijderd. Bij een gastric sleeve operatie wordt 60 tot 85% van de maag verwijderd. Het darmstelsel wordt niet aangepast. Dat betekent dat alles wat u eet en drinkt ook wordt opgenomen in het lichaam. Maar doordat uw maag verkleind is kunt u beduidend minder eten.

Een gastric sleeve wordt onder algehele verdoving uitgevoerd en wordt normaliter laparoscopisch uitgevoerd, de zogenaamde kijkoperatie. Dit houdt in dat er geopereerd wordt met behulp van een camera, via kleine sneetjes in de buik. Dit heeft als groot voordeel dat er geen grote wond wordt gemaakt. Hierdoor herstelt u sneller en blijven er geen grote littekens achter. De operatie duurt 45-60 minuten.

In de nieuwe maag past slechts 100 tot 150 ml voeding. Na het eten ontstaat snel een verzadigd gevoel. Dit gevoel blijft ook langer bestaan. Hiernaast neemt het hongergevoel af door hormonale veranderingen.

 
Gastric sleeve maagverkleining obesitascentrum Eindhoven

Een Gastric Sleeve procedure is een operatie waarbij de maag wordt verkleind tot een smalle buis (sleeve = mouw). Het grootste deel van de maag wordt losgemaakt en verwijderd. Patiënten kunnen door deze operatie veel minder grote hoeveelheden tegelijkertijd nuttigen en verliezen daardoor gewicht.

 

Wanneer komt u in aanmerking voor een gastric sleeve?

Voor een vermageringsoperatie dient u te voldoen aan internationale richtlijnen. U komt in aanmerking voor de operatie wanneer u:

  • tussen de 18 en 65 jaar oud bent
  • een BMI > 40 heeft, óf
  • een BMI > 35 heeft in combinatie met aandoeningen veroorzaakt door het overgewicht (bijvoorbeeld hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterolgehalte en slaapapneu).
  • bereid bent om radicaal uw levenswijze en eetgewoonten te veranderen
  • bereid bent om regelmatig op medische controle te gaan
  • bereid bent om het gehele traject te doorlopen
  • geen overmatig alcoholgebruiker bent

Deze selectie is bedoeld om te bepalen of een operatie inderdaad de beste methode is om u te helpen. Als u in aanmerking komt voor de ingreep begeleiden wij u graag persoonlijk op weg naar een gezonde leefstijl.

Hoeveel val ik af?

Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats van uw eetpatroon na de operatie. In de tweede plaats van uw hoeveelheid extra beweging. Maar ook zaken als uw leeftijd en het eetpatroon dat u voor de operatie had spelen mee. Bovendien kunnen medicijnen uw gewicht beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld medicatie voor diabetes.

Het gemiddeld gewichtsverlies bij een gastric sleeve is 25-30 % van het totale gewicht.

 

Andere chirurgische behandelingen bij morbide obesitas zijn een gastric bypass en een maagband. Ook herstelingrepen worden uitgevoerd in Obesitas Centrum Máxima.

Behandelteam