Omleiding van de maag - laparoscopische gastric bypass

De gastric bypass is een chirurgische behandeling bij zwaarlijvigheid (morbide obesitas). Morbide obesitas vraagt een langdurige aanpak. De gastric bypass is vooral geïndiceerd bij zowel volume- als sweeteters. De operatie in ons ziekenhuis is daar slechts een onderdeel van. Het succes van de behandeling is vooral afhankelijk van de verandering van uw eet- en leefgewoontes na de ingreep voor overgewicht.

Gastric bypass: de operatie

Een gastric bypass is enerzijds een verkleining van de maag waardoor u minder veel voedsel kunt verdragen. Daarnaast wordt de dunne darm aangesloten op het voormaagje van de maag. Met die omleiding worden de verteringssappen omgeleid, daardoor wordt het ingenomen voedsel niet volledig verteerd. De sappen die ons voedsel verteren bereiken het voedsel op een andere plaats. Hierdoor worden niet alle calorieën in het lichaam opgenomen.

Een gastric bypass wordt onder algehele verdoving uitgevoerd en wordt normaliter laparoscopisch uitgevoerd, de zogenaamde kijkoperatie. Dit houdt in dat er geopereerd wordt met behulp van een camera, via kleine sneetjes in de buik. Dit heeft als groot voordeel dat er geen grote wond wordt gemaakt. Hierdoor herstelt u sneller en blijven er geen grote littekens achter. De gastric bypass duurt ongeveer 55 minuten.

 
Gastric bypass obesitascentrum Eindhoven

Een Gastric Bypass procedure is een operatie waarbij de maag wordt verkleind tot een klein voormaagje (maagpouch) en daarnaast ook een omleiding van de dunne darm (Bypass) wordt verricht. De maag wordt eerst verkleind door middel van een langwerpig niet/snijapparaat tot een 50ml grote maag. Hierop wordt het begin van de dunne darm aangesloten. Het eten komt vanuit de slokdarm in de voormaag, loopt vervolgens door de dunne darm en dan pas komen de verteringssappen erbij. Door deze operatie kunnen patiënten minder eten en voedsel wordt minder goed opgenomen, mede hierdoor vallen ze af.

 

Wanneer komt u in aanmerking voor een gastric bypass?

Voor een vermageringsoperatie dient u te voldoen aan internationale richtlijnen. U komt in aanmerking voor de operatie wanneer u:

  • tussen de 18 en 65 jaar oud bent
  • een BMI > 40 heeft, óf
  • een BMI > 35 heeft in combinatie met aandoeningen veroorzaakt door het overgewicht (bijvoorbeeld hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterolgehalte en slaapapneu).
  • bereid bent om radicaal uw levenswijze en eetgewoonten te veranderen
  • bereid bent om regelmatig op medische controle te gaan
  • bereid bent om het gehele traject te doorlopen
  • geen overmatig alcoholgebruiker bent

Deze selectie is bedoeld om te bepalen of een operatie inderdaad de beste methode is om u te helpen. Als u in aanmerking komt voor de ingreep begeleiden wij u graag persoonlijk op weg naar een gezonde leefstijl.

Hoeveel val ik af?

Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats van uw eetpatroon na de operatie. In de tweede plaats van uw hoeveelheid extra beweging. Maar ook zaken als uw leeftijd en het eetpatroon dat u voor de operatie had spelen mee. Bovendien kunnen medicijnen uw gewicht beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld medicatie voor diabetes.

Het gemiddeld gewichtsverlies bij een gastric bypass is 35-40% van het totale gewicht.

Dumpingklachten

Een bekend bijverschijnsel na een gastric bypass is de zogenaamde ‘dumping’. Dumping ontstaat doordat voedsel te snel in de dunne darm komt en daardoor snel wordt opgenomen in het bloed. Bij dumping voelt u zich algemeen onwel en u kunt u last hebben van onder andere hartkloppingen, zweten, duizeligheid, buikkramp, diarree. Bij dumpingklachten gaat u het best rustig zitten of liggen. De klachten verdwijnen normaal gesproken na ongeveer 30 minuten. De klachten zijn vervelend, maar kunnen geen kwaad.

 

Andere chirurgische behandelingen bij morbide obesitas zijn een gastric sleeve en een maagband. Ook herstelingrepen worden uitgevoerd in Obesitas Centrum Máxima.

Behandelteam