Voortraject

Neem contact met ons op

Wie komt in aanmerking?

Mensen die er niet in slagen om af te vallen en blijvend hun gewicht te beheersen kunnen in aanmerking komen voor een kijkoperatie voor behandeling van extreem overgewicht. Het doel hiervan is de voedselinname te verminderen en/of de voedselopnametijd door de dunne darm te verkorten. In alle gevallen geldt dat een operatie slechts een hulpmiddel is waarbij de patiënt nog altijd zelf zijn/haar eetpatroon en leefstijl zal moeten aanpassen.

Om in aanmerking voor een operatie te komen, moet een patiënt aan de internationale richtlijnen voldoen. Bij een Body Mass Index (BMI = lichaamsgewicht / (lichaamslengte x lichaamslengte)) hoger dan 40 komt een patiënt in aanmerking voor een overgewichtsoperatie. Of een BMI hoger dan 35 als er ook sprake is van een aandoening die een direct gevolg is van het gewicht zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, slaapapneu of ernstige gewrichtsklachten. Ook doorloopt een patiënt een intensief voor- en natraject met onder andere een diëtist en psycholoog. Klik hier om uw BMI te berekenen.

Ook als u problemen ervaart na een vroegere maagverkleinende operatie kunt u terecht bij Obesitas Centrum Máxima.

Oriënterend gesprek

Nadat u zich heeft aangemeld, krijgt u een afspraak voor een telefonisch gesprek met de casemanager. In dat gesprek checkt zij of u in aanmerking komt voor bariatrische chirurgie.

Groepsvoorlichting

Bij uw eerste bezoek krijgt u in groepsverband een presentatie van onze mogelijkheden. De presentatie vindt plaats in Obesitas Centrum Máxima op locatie Eindhoven. Voorafgaand aan de bijeenkomst wordt u gewogen en gemeten door de casemanager.

Multidisciplinaire screening

Bij uw tweede bezoek heeft u een intakegesprek met:

  • de medisch psycholoog
  • de diëtist
  • de fysiotherapeut
  • de casemanager

Dit team bespreekt of de internationaal gestelde criteria voor u gelden en of er in uw geval geen risico's zijn voor een maagverkleinende ingreep. De chirurg geeft in groepsverband uitleg over de soorten operaties.

Plan maken

Als u in aanmerking komt voor een ingreep, bespreekt de chirurg met u welke ingreep voor u geschikt is. Nu komt u op de wachtlijst voor opname en operatie.

Pre Operatief Spreekuur

Nadat u op de opnamelijst bent geplaatst, gaat u naar het Pre Operatief Spreekuur (POS). Daar vragen ze u naar uw medische (voor)geschiedenis en uw medicijngebruik. U krijgt informatie over het nuchter blijven en de anesthesie (verdoving). Voor uw opname krijgt u een lijst toegestuurd waarop alle medicijnen die u gebruikt vermeld staan. Daarop staat ook of en hoe u uw medicijngebruik moet aanpassen voor de operatiedag en/of de dag(en) daarvoor.

Afvallen voor operatie

In de periode dat u wacht op de operatie komt u drie keer terug in ons Obesitas Centrum. U krijgt in groepsverband informatie van de medisch psycholoog, de diëtist, de casemanager en de fysiotherapeut. U hoort wat u al kunt doen om uw leefstijl en gewoonten vóór de operatie te veranderen. Verder bespreken ze hoe u zich zo goed mogelijk kunt voorbereiden op een leven na de chirurgische ingreep.

Naast deze bijeenkomsten heeft u een individuele afspraak met de fysiotherapeut voor een uitgebreide fitheidstest. De fysiotherapeut bepaalt samen met u of u na de operatie een gemiddeld, lang of kort programma gaat volgen aan de hand van een persoonlijk trainingsprogramma. Eventueel heeft u in deze periode een individuele afspraak met de medisch psycholoog.

Behandelteam