Nazorg

Neem contact met ons op

Nacontrole

Na enkele weken komt u op controle bij Obesitas Centrum Máxima om te zien of alles voorspoedig verloopt. We controleren de wonden en wegen u om de eerste gewichtsresultaten te zien. Daarna wordt u elke keer als u op controle komt bij de arts of casemanager gewogen. In het natraject krijgt u langdurige zorg (gedurende 5 jaar) met als doel uw gezonde leefstijl te bevorderen en vooral te behouden. De diëtist, de fysiotherapeut en de casemanager begeleiden u intensief het eerste jaar na de operatie. Daarna is de begeleiding steeds minder frequent, afhankelijk van uw gewichtsafname, conditieverbetering en het kunnen volhouden van gedragsverandering. Als u daar behoefte aan heeft, kan de begeleiding altijd geïntensiveerd of opnieuw opgestart worden. Het is ook altijd mogelijk een individuele afspraak met de medisch psycholoog te maken.

Verandering van leefstijl

Voeding

De ingreep helpt u blijvend gewicht te verliezen maar is geen vermageringsmethode die vanzelf werkt. Het is belangrijk dat u uw dieet opvolgt en uw eetgedrag aanpast. Na de operatie is de hoeveelheid voedsel die u per maaltijd kunt nemen veranderd. Dat is uiteindelijk ongeveer de inhoud van een koffiekopje. Uw maaltijden zijn kleiner dan normaal en het voedsel moet zachter zijn van structuur. Door uw voeding aan te passen aan deze nieuwe richtlijnen, kan een goede en blijvende daling van uw gewicht ontstaan.

‘Eetregels’ na de operatie:

  • stop met eten zodra een verzadigingsgevoel optreedt
  • langzaam eten en goed kauwen
  • voldoende eiwit (vlees(waren), vis, kip, ei, kaas en zuivelproducten) eten voor het behoud van spiermassa en bevorderen van uw herstel na de operatie te bevorderen.
  • gebruik drie hoofdmaaltijden en drie kleine gezonde tussendoortjes (vers fruit, cracker, karnemelk of magere yoghurt), verspreid over de dag
  • vermijd zoetigheid (zoals ijs, chocolade, snoep) zo veel mogelijk
  • drink minstens 1,5 liter vocht (water zonder koolzuur, thee/koffie (eventueel met zoetstof), bouillon, gepureerde soep, (karne)melk en lightsiroop) verspreid over de dag en in kleine hoeveelheden

Beweging

Om gewicht te verliezen moet het lichaam meer calorieën verbranden dan het via de voeding opneemt. Door te bewegen verbrandt u extra calorieën. Ongeveer 4 weken na de operatie start u met het trainingsprogramma. De trainingen van de fysiotherapie zijn er om u te helpen uw gedrag te veranderen en daarbij meer te gaan bewegen. Uw gewoontes en manier van leven veranderen niet vanzelf na de operatie. Om goede resultaten te boeken is dit wel nodig! Krachttraining en conditietraining zijn beide belangrijk in het trainingsprogramma om gewicht te verliezen. De krachttraining zorgt voor opbouw van spieren die meer energie vragen van het lichaam. De conditietraining zorgt ervoor dat iemand zich fitter gaat voelen en dagelijkse activiteiten makkelijker kan uitvoeren. Het is de bedoeling dat u na de operatie iedere dag 60 minuten gaat bewegen. Kies een activiteit die past in uw dagelijks leven en die u goed vol kunt houden. Hoe leuker u het vindt om te bewegen, hoe makkelijker het is om het ook echt vol te houden.

Uw motivatie en inzet zijn de belangrijkste factoren voor succes!

Emotioneel

Van u wordt een radicale verandering in uw (eet)gedrag verwacht om de operatie op langere termijn succesvol te laten zijn. De medisch psycholoog kijkt en denkt met u mee of deze verandering in uw leven haalbaar is. Als u na de operatie merkt dat u emotionele problemen heeft of moeite ervaart met het aanpassen van uw (eet)gedrag, kunt u terecht voor een consult bij de medische psychologie.

Begeleiding

U verandert niet als persoon na de operatie en u houdt dezelfde gewoontes en dezelfde manier van leven. Uw lichaam is wél veranderd en daar moet u uw gedrag op aanpassen. Om ervoor te zorgen dat u weet wat verstandig eten en leven is en om oude gewoontes af te leren, krijgt u begeleiding van een diëtist, fysiotherapeut en eventueel van een medisch psycholoog. Met goede begeleiding verliezen mensen meer gewicht en worden complicaties voorkomen.

In het multidisciplinaire team bespreken we telkens onze bevindingen, zodat we u zo goed mogelijk kunnen begeleiden

E-coaching

Om u te monitoren en te coachen bij uw leefstijlaanpassingen kunt u gebruik maken van  e-coaching via ' MijnParaMáx'. Binnen ‘ MijnParaMáx’ kunt u:

  • met uw behandelaar communiceren
  • ervaringen en tips delen met andere patiënten
  • uw vooruitgang zien en volgen door persoonlijke grafieken en persoonlijke tools, zoals de BMI-meter en de energieverbruik-calculator
  • persoonlijke informatie op maat ontvangen van uw behandelaar, op momenten die aansluiten op de behandeling

Overtollige huid

Als de huid lange tijd opgerekt is geweest door overgewicht is de elasticiteit grotendeels verdwenen. Na groot gewichtsverlies blijft er uiteindelijk vaak overtollige huid over op meerdere plekken. Bijvoorbeeld aan de buik en borsten, maar ook aan de bovenarmen, bovenbenen en in het gezicht. Mensen kunnen hier na een bariatrische ingreep veel last van ondervinden in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld bij het sporten. Overtollige huid op deze plaatsen kan gelukkig vaak verholpen worden met een ingreep van de plastisch chirurg. Let op: vraag bij uw zorgverzekeraar na of deze behandeling vergoed wordt.

Behandelteam