Een maagverkleining. En dan?

Maagverkleinende chirurgie wordt vaak gezien als de ‘gemakzuchtige’ oplossing voor obesitaspatiënten. Niets is minder waar. Behalve een operatie werken de patiënten hard aan zichzelf, zowel mentaal als fysiek. Bariatrisch chirurg Arijan Luijten vertelt over het traject ná de operatie.

"Obesitas kun je zien als een chronische ziekte. Veel mensen doen eindeloze afvalpogingen, zonder resultaat op de lange termijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat een operatie de enige behandelmethode is die een blijvende oplossing biedt. Obesitas brengt vele gezondheidsrisico’s met zich mee die met een operatie binnen korte tijd teruggebracht worden. Hiermee krijgt een obesitaspatiënt de regie weer in eigen hand. Om in aanmerking te komen voor een operatie worden patiënten bij ons uitgebreid gescreend. We opereren alleen als het nodig is én je er echt klaar voor bent.”

 

Wat gebeurt er na de ingreep?
“De operatie is slechts een hulpmiddel en tekent het begin van een nieuwe manier van leven. Vanaf daar hangt het succes van de behandeling af van de motivatie van de patiënt. Om je op weg te helpen, start je enkele weken na de operatie met een persoonlijk trainingsprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut. Samen met andere patiënten sport je in MMC. Daarnaast word je begeleid door een diëtist en een psycholoog. Obesitas heeft vrijwel altijd een achterliggende oorzaak. Hier is minstens zoveel aandacht voor.”

 

Kom je na de operatie weer aan?
“Na een aantal jaren komen patiënten vaak weer wat aan. Gemiddeld is dit tien procent van het laagste gewicht. Je lichaam went aan de nieuwe hoeveelheid voedsel die het binnenkrijgt. Dit is echter normaal en niets om je zorgen over te maken; het kan niet op tegen de vele kilo’s die je kwijtraakt. Als een patiënt te weinig of juist te veel afvalt, wordt dat direct opgemerkt tijdens één van de controleafspraken. Begeleiding rondom de operatie is bepalend voor het resultaat. Daarom blijven wij als team nog lange tijd betrokken. Onze patiënten kunnen met al hun vragen en onzekerheden bij ons terecht, juist na de operatie. Er is altijd een chirurg bereikbaar bij problemen, ook ’s avonds en in het weekend.”  

 

Hoe houd je het vol?
“Je staat er niet alleen voor. Om te ondersteunen waar nodig, begeleiden wij patiënten gedurende vijf jaar. De casemanager vormt hierbij het eerste aanspreekpunt en verwijst indien nodig door naar iemand binnen het behandelteam. Ook ik als chirurg zie de patiënt nog geregeld terug; dit kan zowel in het ziekenhuis als via een webcamconsult. Buiten de reguliere afspraken kun je altijd contact met ons opnemen. Via ons online coachingsprogramma ontvang je tips, oefeningen en recepten. Tot slot ervaren patiënten veel steun van elkaar; in groepsbijeenkomsten, zowel in de vorm van voorlichting als sporten, motiveer je elkaar om vol te houden.”

Behandelteam